Share |

Kisoista yleisesti

Eri taitouintikisoihin tarvitaan hieman erilainen varustus, riippuen siitä, onko kyseessä kuviokilpailut vai kisat, joissa esitetään myös musiikkiohjelmat.

Taitouinnissa kilpailukauden rakenne menee yleensä niin, että joulukuussa on Teknisten taitojen Mestaruuskilpailut (ent. Kuvio SM-kilpailut), joissa tehdään yksilöinä kaikki oman  ikäsarjan kuviot/elementit tuomareiden edessä tai junior-/senior-sarjassa duona/joukkueena elementit/akrobatiat. Keväällä (helmi-maaliskuusta kesäkuuhun) on tarjolla muita kilpailuita,  joissa tehdään joko vain musiikkiohjelmat tai kuviot ja musiikkiohjelmat. 

Musiikkiohjelmissa ryhmä ui koreografiansa joukkueena musiikin tahtiin tuomareiden ja yleisön edessä. 

Tuomaristo antaa pisteet vain elementtien suorituspuhtaudesta ja taiteellisuudesta  (koreografia ja musikaalisuus, sidososat ja esitys-/suoritustapa). Uuden tammikuussa 2023  voimaan astuneen World Aquaticsin sääntöuudistuksen myötä tuomarointi on muuttunut  historiallisen paljon. 

• Pisteet annetaan 0,25 desimaalin tarkkuudella 0–10 pisteen väliltä. • Kuvioista tuomarit antavat pisteet kymmenen desimaalin tarkkuudella 0–10 pisteen  väliltä, mutta arvostelukriteerinä on ensisijaisesti perusasentojen korkeus, josta  vähennetään mm. perusasentojen epätarkkuus ja ojennukset, perusasentojen  muutosten kontrollin tai hallinnan pettäminen ja liikkuminen/ajoitus.

• Annetuista pisteitä matalin ja korkein tippuu pois pisteitä laskettaessa.  Kokonaispisteet lasketaan WA:n määrittelemän yhtälön ja kaavan mukaan, ottaen  huomioon mm. jokaisen eri kuvion tai elementin vaikeusasteet.

Vuonna 2023 kilpailuiden toimitsijoiksi ovat tulleet myös synkron ja vaikeuden tekniset  tarkastajat. 

• Synkrotekniset tarkastajat merkkaavat ylös pienet (- 0,1 p.), selvät (- 0,5 p.) ja  suuret (- 3 p.) synkrovirheet. Synkron virhepisteet vähennetään puhtauden  elementtipisteistä, muttei voi vielä elementtipisteitä miinuksen puolelle.

• Vaikeusteknisen tarkastajan tehtäviin kuuluu mm. kaikkien vaadittujen teknisten  elementtien kirjaaminen (tekniset ohjelmat), vapaiden elementtien kirjaaminen  (hybridit ja akrobatiat), teknisten erojen tunnistaminen (valmentajakortti vastaan  mitä vedessä tapahtuu), hybridien ja akrobatioiden ajan kellottaminen, suoritettujen  liikkeiden määrän tarkastaminen ja valmentajakorttien oikeellisuuden tarkastaminen.

Kilpailumatkat ovat yleensä taitouimareille yksi monista kauden kohokohdista, sillä niissä  jokainen uimari pääsee tutustumaan paremmin oman valmennusryhmänsä muihin uimareihin  mm. nukkumalla samassa hotellihuoneessa. 

Kisat ovat viikonloppupainotteisia ja yleensä niihin lähdetään joko perjantaina aamupäivästä  tai viimeistään perjantaina iltapäivällä.

• Perjantain koulupäivän vapaaksi ottaminen onkin normaali käytäntö paljon kisoissa  käyvillä valmennusryhmillä, joka teidän vanhempina kannattaa ottaa huomioon jo  mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

• Seuran puolelta tulee jokaisesta kisasta erikseen ilmoittautuminen myClubiin, jonne  käytte klikkaamassa mitä palveluita haluatte tilata lapsellenne kisamatkaa varten  (yleensä kyse matkoista, majoituksesta ja ruuista). 

• Tämä tulee tehdä hyvissä ajoin heti kyselyn tultua sähköpostiin, sillä tiedustelu  sulkeutuu tiettyyn päivämäärään mennessä, jonka jälkeen ei enää voi tilata seuran  kautta mitään, vaan palvelut tulee hankkia itse! 

Kilpailubudjetissa otetaan aina huomioon kaikkien tuomareiden ja valmentajien päivärahat,  majoitus, matkat ja starttimaksut. Kilpailukalenterista voitte kysyä suoraan  valmennusryhmänne omalta valmentajalta. 

• Kisakustannukset jaetaan vain niiden uimareiden kesken, jotka lähtevät kisoihin.