Share |

Anti Doping Toimikunta ry

Jyväskylän Aalto noudattaa Suomen Antidopingtoimikunnan, ADT ry:n, asettamia sääntöjä ja ohjeita. ADT ry vastaa koko dopingvalvonnasta Suomessa, ja sen toiminnan arvot ovat eettisyys, oikeudenmukaisuus, laatu ja asiantuntijuus.

ADT ry:n tarkoituksena on yhteistyössä liikuntajärjestöjen ja muiden antidopingtyötä tekevien organisaatioiden kanssa, dopingasioita koskevat kansalliset ja kansainväliset sopimukset huomioon ottaen, edistää urheilun dopinginvastaista toimintaa sekä vastata omalta osaltaan dopingvalvonnasta Suomessa. Yhdistyksen jäseniä ovat Suomen Liikunta ja Urheilu ry, Suomen Olympiayhdistys ry, Suomen Paralympiayhdistys, Suomen Urheilulääkäriyhdistys - Finlands Idrottsläkareförening ry sekä Suomen valtio, jota edustaa opetusministeriö.

Antidopingtoimikunta julkaisee vuosittain ”Kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa” – luettelon, joka perustuu Maailman Antidopingtoimiston (WADA) ohjeisiin. Urheilija voi saada erivapauden listalla olevien aineiden tai menetelmien käyttöön sairauden hoidon vuoksi. Kansallisen tason kisoihin lupa haetaan ADT:lta ja kansainvälisiin urheilutapahtumiin luvan antaa WADA. Saadusta erivapaudesta tulee aina lähettää todistus myös Suomen Antidopingtoimikunnalle.

WADA:n uudistettu erivapausstandardi tuli voimaan 1.1.2009, ja urheilijan on huomioitava, että ennen vuotta 2009 myönnetyt erivapaudet päättyvät 31.12.2009.

Aiemmasta käytännöstä poiketen vuonna 2009 ei tarvitse kortisonin paikallishoidosta ilmoittaa. Sen sijaan kaikki kiellettyjä astmalääkkeitä käyttävät urheilijat joutuvat uusimaan käyttölupansa vuoden 2009 loppuun mennessä ja ne urheilijat, joiden astmatutkimuksista on yli neljä vuotta joutuvat käymään kyseisissä tutkimuksissa uudelleen tämän vuoden aikana. Lisätietoja erivapauksista Antidopingtoimikunnan sivuilla.

Swimming Jyväskylä tekee anti-doping asioissa yhteistyötä LIKESin kanssa.

LIKESin klinikalta löytyy ADT:n kiellettyjen aineiden luetteloita, ja lääkärit antavat neuvoja ja valistusta dopingasioista. Junioreiden terveystarkastuksien yhteydessä annetaan antidopingtietoa. Erivapaustodistuksiin klinikan keuhkosairauksien erikoislääkäri Kari K. K. Venho voi antaa tarvittavat todistukset ja lähetteen mahdollisia jatkotutkimuksia varten.

Dopingaineiden käytöstä syntyy useita haittavaikutuksia. Esimerkiksi sydänlihasmuutokset, veritulppa, akne, ja maksasoluvauriot ovat anabolisten steroidien sivuvaikutuksia. Miehillä riskeinä ovat mm. eturauhassyöpä, kivesten surkastuminen ja kaljuuntuminen. Naisilla ilmeneviä sivuvaikutuksia ovat mm. kuukautishäiriöt, karvoittuminen ja kaljuuntuminen.

Lähteenä LIKESin www-sivut.