Jyväskylän Aalto vyöryi voimalla koti-GP:issä

23.11.2021

Viime viikonlopun GP-uinneissa AaltoAlvarissa käännettiin uusi lehti Jyväskyläläisen uinnin historiassa. Swimming Jyväskylä ja Kampuksen Plaani kisasivat ensimmäistä kertaa yhtenä joukkueena uuden yhteisen nimen, Jyväskylän Aallon, alla. Uuden nimen julkaisu tapahtui ennen lauantai-iltajakson alkua Mimosa Jallown ja Martta Ruuskan piirtäessä uuden nimen kangastaululle ja Teemu Vuorelan kuuluttaessa sen uimahallin lähes täydelle katsomolle.

Noin puolitoista tuntia noiden historiallisten tussinvetojen jälkeen Sonja Pentti iski kätensä paneeliin 4x50m SM-vapaauintiviestin ankkurina. Aallon joukkue (Jenni Moisio, Mimosa Jallow, Mia Pentti ja Sonja Pentti) oli voittanut kotiyleisönsä edessä ensimmäisen Suomen mestaruutensa. Ja millä tyylillä, voittomarginaalia seuraaviin joukkueisiin (Oulun uinti ja Cetus Espoo) kertyi lähes 2,5 sekuntia. Hetki tämän jälkeen miesten joukkueemme (Teemu Vuorela, Julius Nyberg, Atte Lindholm ja Samuli Korpi, perhososuuden ui alkuerissä Elias Päivinen) nappasi 4x50m sekauintiviestissä viidennen sijan parantaen lähes kaksi sekuntia aamusta. Jyväskylän Aalto oli kaivertanut ensimmäiset jälkensä Suomalaiseen uintikenttään.

Lauantai-illan GP-lajeissa nähtiin vahvoja yksilösuorituksia, kirkkaimpina Mimosa Jallown ja Mia Pentin kaksoisvoitto 100 perhosuinnissa, Martta Ruuskan voitto 100m rintauinnissa, Mia Pentin voitto 50m vapaauinnissa ja Mimosa Jallown voitto 200m selkäuinnissa. Perinteisesti vahvassa jyväskyläläislajissa naisten 50m selkäuinnissa oli myös mainio panos Mia Pentin (2.), Selma Soinisen (4.), Sonja Pentin (6.) ja Jenni Moision (B-finaalin 2.) toimesta. Jenni Moisio oli naisten 50m vapaauinnin viides. Miesten 50m rintauinnissa Julius Nyberg otti kuudennen sijan ja Atte Lindholm oli B-finaalin kolmas. Jani-Markus Sula perhosteli neljänneksi miesten 50m B-finaalissa. Parauinnin puolella Otto Saukkonen oli miesten 100m vapaauinnin sekä 50m rintauinnin toinen ja 50m perhosuinnin kolmas. Aleksi Kaidesoja oli miesten 50m perhosuinnissa toinen.

GP-sunnuntai oli SM-viestien osalta vielä lauantaitakin vauhdikkaampi. Aallon miehet kohensivat sijoitustaan yhdellä pykälällä neljänsiksi 4x50m vapaauintiviestissä joukkueella Sami Puukko, Teemu Vuorela, Julius Nyberg ja Atte Lindholm (alkuerissä ankkuriosuuden ui Samuli Korpi). Joukkue venyi jälleen komeasti aamusta ja mitaliinkin jäi matkaa enää alle sekunti. Iso debyytti siis tältä joukkueelta. Aallon naiset olivat kisat päättäneessä 4x50m sekauintiviestissä yhtä vakuuttavia kuin eilisessä vapaauintiviestissä. Suomen mestaruuden ottaneen joukkueen kokoonpanona tällä kertaa Mimosa Jallow, Martta Ruuska, Selma Soininen ja Mia Pentti, alkuerissä perhosen hoiti Jenni Moisio.

Sunnuntai-illan GP-lajit alkoivat Aallon osalta Martta Ruuskan voitolla 50m rintauinnin tiukassa kilpailussa. Myöhemmin illalla Martta otti myös 200m rintauinnin nimiinsä vahvan toisen puoliskon siivittämänä. Naisten 100m sekauinnissa Mimosa Jallow tykitti voittoon Mia Pentin napatessa kolmannen sijan. Useampi Aallon uimari nähtiin myös naisten 50m perhosuinnissa, kun vierekkäin uineet Mia Pentti, Selma Soininen ja Jenni Moisio ottivat sijat 2, 3 ja 7, tuossa järjestyksessä. Teemu Vuorela oli kolmas miesten 100m rintauinnissa, Julius Nyberg puolestaan voitti saman lajin B-finaalin. Julius oli myös 50m vapaauinnin B-finaalin viides. Naisten 100m selkäuinnissa Selma Soininen ui seitsemänneksi. Jani-Markus Sula otti miesten 50m selkäuinnin B-finaalissa 3. sijan. Parauinnin puolella miesten 50m selkäuinnissa Aleksi Kaidesoja oli toinen ja Otto Saukkonen kolmas. Aleksi ja Otto olivat myös 50m vapaauinnissa toinen ja kolmas, tuossa järjestyksessä.

Jyväskylän Aalto oli hyvin edustettuna myös GP-pistekilpailussa. Mimosa Jallow otti pistekilpailussa ykkössijan ja Mia Pentti oli jaetulla neljännellä sijalla. Yhteensä Aallosta oli GP:issä 35 uimarin vahvuinen joukkue. Tuosta joukosta monille tämä oli ensimmäinen kosketus aikuisten kilpailuihin ja ensimmäinen mahdollisuus nähdä Suomen huiput tositoimissa. Alkueristä tarttuikin mukaan paljon arvokasta oppia, ennätyksiä ja inspiraatiota.

Valtavan suuri kiitos toimitsijoille ja muille vapaaehtoisille! Teidän ansiostanne saatiin luotua hieno GP-tapahtuma, jolla oli tänä vuonna jyväskyläläiselle uinnille erityisen suuri merkitys. Aalto on lähtenyt liikkeelle.

19.03.2024Aalto Winter Games 9.-10.3.
04.03.2024Kesää kohden upea mahdollisuus kohentaa uimataitoa!