Share |

Yleistä taitouinnista

Taitouinnissa on mahdollista uida 10 erilaista musiikkiohjelmaa. Taitouinti on siitä uniikki  laji, että musiikkiohjelmissa yhdistyvät vesi, liike ja musiikki.

Musiikkiohjelmat 

SOOLO (tekninen ja vapaaohjelma)

▪ Yksin uitava ohjelma. Kesto noin 2min – 2min 15sek riippuen ikäsarjasta. DUO (tekninen ja vapaaohjelma)

▪ Parin kanssa uitava ohjelma. Kesto noin 2min 20sek – 2min 45sek riippuen ikäsarjasta. MIXED DUO (tekninen ja vapaaohjelma)

▪ Parin kanssa uitava ohjelma jossa toinen uimareista on miespuolinen ja toinen  uimareista naispuolinen. Kesto noin 2min 20sek – 2min 45sek riippuen ikäsarjasta.

JOUKKUE (tekninen ja vapaaohjelma)

▪ Joukkueessa voi uida 4–8 henkeä. Kesto noin 2min 50sek – 3min 30sek riippuen  ikäsarjasta. 

▪ Alle 8 hengen joukkueesta tulee 0,5 pisteen vähennys jokaisesta puuttuvasta  uimarista.

COMBO

▪ Combossa voi uida 4–10 henkeä.

▪ Combo eroaa joukkueesta siten, että siihen kuuluu yhteisten joukkue osuuden lisäksi  osuuksia, jossa on vähemmän uimareita esimerkiksi solo, duo, trio, nelikko osuuksia. ▪ AG12- ja Nuorisosarjan combon kesto noin 3min. 

▪ Juniori- ja seniorisarjan comboa ei enää ole WA:n säännöissä, vaan se on korvattu  Akrobatiaohjelmalla. 

o Suomessa otetaan huomioon myös Euroopan Uimaliiton eli LENin säännöt, joten  Suomessa pystyy uimaan combo-ohjelmaa vanhemmissa ikäsarjoissa AG12- ja  Nuorisosarjan musiikin pituisena ja erillisillä elementeillä.

AKROBATIA

▪ Akrobatiaohjelmassa voi uida Suomessa 4–10 henkeä. 

▪ Kyseessä on akrobatiaohjelma, jossa World Aquatics (kansainvälinen uimaliitto) on  määritellyt erikseen tietyt pakolliset akrobatiaosuudet, jotka tulee ohjelman aikana  tehdä.

Combosta on ainoastaan vapaaohjelma ja Akrobatiaohjelmasta ainoastaan ns. tekninen  ohjelma. 

▪ Teknisessä ohjelmassa on määrätty tietyt pakolliset elementit, jotka voidaan  suorittaa missä tahansa järjestyksessä ohjelman aikana. 

Vapaaohjelmat eivät ole enää uusien sääntöjen myötä täysin vapaita. Niissäkin tulee  ikäsarjasta riippuen tietty määrä elementtejä, jotka tulee suorittaa musiikkiohjelman aikana.  Elementtejä ovat hybridit (jalkaliikesarjat pää veden alla suoritettuna) ja akrobatiat. 

Taitouinnissa on 5 eri ikäsarjaa. Kilpailuissa saa osallistua itseään vanhempaan ikäsarjaan  (pois lukien kansainväliset arvokilpailut), mutta ei koskaan itseään nuorempaan ikäsarjaan. 

Sinä vuonna, kun uimari täyttää kyseisen ikäsarjan viimeisen iän, on hänen viimeinen vuosi  kyseisessä ikäsarjassa. 

Ikäsarjat

AG12

▪ Alle 12-vuotiaiden ikäsarja sukupuolesta riippumatta. 

▪ Uivat kuviot ja vapaan ohjelman. 

▪ Vuonna 2023 viimeistä vuotta kyseisessä ikäsarjassa uivat ovat 2011 syntyneet.

Youth eli Nuorisosarja

▪ 13–15-vuotiaiden ikäsarja. 

▪ Uivat kuviot ja vapaan ohjelman. 

▪ Vuonna 2023 viimeistä vuotta kyseisessä ikäsarjassa uivat ovat 2008 syntyneet. ▪ Poikien sooloissa ikäraja on 13–16 vuotta.

Junior

▪ 15–19-vuotiaiden ikäsarja. 

▪ Uivat joko teknisen ja vapaan ohjelman tai vain toisen. 

▪ Vuonna 2023 viimeistä vuotta kyseisessä ikäsarjassa uivat ovat 2004 syntyneet. ▪ Miesten sooloissa ikäraja on 15–20 vuotta.

Senior

▪ Yli 15-vuotiaiden ikäsarja. 

▪ Uivat vapaan sekä teknisen ohjelman tai vain toisen. 

▪ Tähän ikäsarjaan ei ole yläikärajaa.

Masters

▪ Yli 25-vuotiaiden ikäsarja. 

▪ Uivat vapaan ohjelman. 

▪ Tähän ikäsarjaan ei ole yläikärajaa.

Näiden sarjojen lisäksi Suomessa on myös AG8 ja AG10 ikäsarjat, sekä Aloittelijoiden  kilpailusarja. Taitouinnissa AG8-, AG10-, Aloittelijat-, AG12- ja Nuorisosarjalaiset uivat  oman ikäsarjan kuviot musiikkiohjelman lisäksi. 

▪ AG12-ikäsarjassa on 8 kuviota: 1 pakollinen ryhmä, johon kuuluu 2 kuvioita sekä 3  muuta ryhmää, johon kuuluu 2 kuviota per ryhmä. 

▪ Youth eli Nuorisosarjassa on 12 kuviota: 3 kategoriaa (A, B ja C), joissa jokaisessa on  2 ryhmää. Jokaisessa ryhmässä (yht. 6 kpl) on 2 kuviota.

Kevään kilpailuissa AG12-sarjalaiset suorittavat 4 kuviota ja Nuorisosarjalaiset 2 kuviota,  pois lukien Teknisten taitojen Mestaruuskilpailut joulukuussa, jolloin uidaan kaikki oman  ikäsarjan kuviot. 

AG8 ja AG10 sarjat ovat tässä poikkeuksia, sillä niissä sarjoissa on vain 4 kuviota, jotka  uidaan kaikki.