Share |

Kuukautiset ja harjoittelu

Kuukautisten alkaminen tytöille on usein iso elämää mullistava asia, joka on luonnollinen asia  kaikille tytöille ja naisille. Ne ovat askel kohti naiseutta ja tarkoittavat sitä, että nainen voi  tulla raskaaksi niiden alettua. Tytöillä kuukautiset alkavat yleensä 10–16-vuoden iässä,  mutta keskimäärin 12–13-vuotiaana. Kuukautisten alkamisikään vaikuttaa perintötekijät,  mutta myös ravinto ja liikunta

Alkuvaiheessa, ensimmäisten vuosien aikana, kuukautiskierrot voivat olla epäsäännöllisiä ja  usein vuodot voivat tulla jopa muutaman kuukauden välein. Vuoto voi joskus olla  runsaampaakin ja pitkittyä.

Kuukautiskierron normaali pituus on noin 21–35 vrk. Kierron pituus lasketaan  kuukautisvuodon alkupäivästä seuraavan vuodon alkuun. Useimmilla naisilla kuukautiskierron  pituus vaihtelee muutamien päivien, jopa viikon puitteissa. Tämä on aivan normaalia.

• Normaali vuodon kesto on 2–8 vrk, keskimäärin 5 päivää. 

• Kokonaisvuodon määrä on 0.2–0.8 dl, mutta määrää on aika vaikea mitata. Runsaan  vuodon mittarina onkin usein naisen kokemus vuodon määrästä ja sen haittaavuudesta. 

• Pienet hyytymät kuukautisvuodossa ovat normaaleja. Ne ovat tavallisia varsinkin, jos  vuoto on runsas. 

• Vuodon määrä voi myös vaihdella peräkkäisinä päivinä ja peräkkäisissä kierroissa. 

Kuukautiset eivät estä liikkumasta, saatikka uimasta – naiset tarvitsevat siihen vain  sopivan suojan. Uintia ei pidä kuukautisten aikaan vältellä, vaan tytöt/naiset voivat  huoletta harjoitella tamponin tai kuukupin kanssa. 

On kuitenkinkin suositeltavaa vaihtaa tamponi heti uinnin jälkeen, sillä se kerää itseensä  vettä ja sen mukana bakteereita. 

Tamponin tai kuukupin käytön aloitus saattaa nuoresta tuntua aluksi hieman  epämiellyttävältä, mutta on tärkeää, että vanhemmat tukevat ja kannustavat nuorta näin  tekemään ja harjoittelemaan sen käyttöä, jottei kuukausittain tulisi noin viikon poissaoloa  harjoituksista.

Olisi hyvä, jos vanhemmat kävisivät ostamassa yhdessä nuoren kanssa mahdollisimman  erilaisia tamponeita (niin asettimella olevia kuin ilman asetintakin). Kauppojen valikoimasta  varmasti löytyy joku sopiva, jota voi jatkossa käyttää.

Nuoresta saattaa tuntua aluksi hämmentävältä koko tilanne ja side- ja tamponiosastolle  meno nololta, mutta vanhempien ymmärrys ja tuki auttavat nuorta ymmärtämään, että tämän  kanssa on elettävä ja se on täysin luonnollista.

Valmentajat ymmärtävät kyllä menkkojen alkuajan hämmennyksen ja epävarmuuden, kunhan  ovat vain tietoisia asioista. 

Tärkeää olisikin vanhempien puolelta ilmoittaa valmentajalle, että tytöllä on alkaneet  ensimmäiset kuukautiset!

Yhtä tärkeää on myös nuoren ilmoittaa valmentajalle treeneissä, että hänellä on menkat  (vaikka treeneihin on tullutkin), sillä se saattaa vaikuttaa valmentajan antamaan  palautteeseen tai siihen, kuinka kauan aikaa valmentaja antaa pukuhuoneissa uikkareiden  vaihtoon kuivien vaihtuessa altaaseen. 

Valmentajat ymmärtävät sen, että alkuvaiheessa esimerkiksi tamponin laitossa kestää  pidempään.

On tutkittu, että kuukautisten aikaan keho tuottaa enemmän happea elimistöön ja  verenkierto on voimakkaampaa. Täten kuukautiset saattavat jopa parantaa  urheilusuorituksia.

Suurella osalla kuukautiset aiheuttavat jonkinlaisia kiputiloja pään ja/tai vatsan alueella ja  kokeilemalla liikuntaa menkkojen aikana, tietää parhaaksi sen, auttaako liikunta  kuukautiskipuihin vai ei. 

Tämä vaihtelee yksilöllisesti, joten urheilijan tulee kuunnella omaa kroppaansa ja toimia  kuten sairastapauksissa. 

• Jos pää/vatsa on niin kipeä, että liikunta ei auta kiputilaan, kannattaa jäädä kotiin.  Jos taas urheilija huomaa, että liikkuminen auttaa esim. vatsakipuun ja saa ajatuksia  muualle, voi treeneihin tulla huoletta.