Mitalisadetta SM-kilpailuissa!

24.11.2015

SM-kisat Espoo 18.–22.11.2015

Aikuisten, nuorten sekä vammaisuinnin lyhyen radan SM-kilpailut starttasivat keskiviikkona 18.11. Espoossa hieman uudistetulla kilpailuohjelmalla. Viiden päivän kova rypistys päättyi sunnuntaina 22.11. ja Swimming sijoittui seurapisteissä hienosti toiseksi heti Cetuksen jälkeen!

Kisojen yksi kohokohdista oli miesten 4*100 metrin vapaauintiviestin voitto!

1.         Kilpailupäivä

Kisat saivat loistavan alun, kun joukkue kauhoi avauspäivänä peräti 5 mitalia. Ensimmäinen mitali tuli heti avauslajista, kun Leo Lähteenmäki nappasi vammaisuinnin puolella sivulajissaan 100 metrin perhosuinnissa kultaa ajalla 1:04,59. Päivän toisen kultamitalin kauhoi Laura Lajunen paraatimatkallaan 800 metrin vapaauinnissa ajalla 8:45,47 jättäen toiseksi sijoittuneen Cetuksen Aino Otavan lähes kahdeksan sekunnin päähän. Hopeaa seuralle toi Miikka Ruohoniemi 200 metrin rintauinnissa upealla ennätysajallaan 2:11,17. Värisuoraa täydensi Teemu Vuorela 100 metrin sekauinnin pronssimitalilla. Teemu ylsi tiukassa kisassa omaan ennätykseensä 55,04 jääden ainoastaan 0,1 sekunnin päähän toisesta sijasta. Illan päätteeksi saatiin kokea todellinen jännitysnäytelmä miesten 4*200 metrin vapaauintiviestissä. Kolmen ensimmäisen osuuden jälkeen (Janne Markkanen, Teemu Vuorela, Severi Allonen) oltiin kolmannella sijalla, kuitenkin selkeästi kärkikaksikosta jääneinä. Miikka Ruohoniemi kauhoi huikean ankkuriosuuden aikaan 1:46,90, jolla hän toi joukkueen mukaan voittokamppailuun. Valitettavasti tällä kertaa upea kiri ei riittänyt nostamaan joukkueen sijoitusta, kun kulta jäi 0,9 ja hopea 0,3 sekunnin päähän. Mitalikolmikko oli HSS, Cetus, Swimming Jyväskylä.

Illan finaaleissa ui myös Noora Sartela 100 metrin perhosuinnissa ja hän toi pistesijan sijoittumalla finaalin kahdeksanneksi. Janne Markkanen puolestaan kauhoi 50 metrin perhosuinnin B-finaalissa parantaen aamun aikaansa ja lopullinen sijoitus tiukassa kisassa oli 10. Aamulla saatiin myös nuorten sarjan pistetili auki, kun Sonja Pentti nappasi hienosti 8. sijan 100 metrin perhosuinnissa.

IMG_1085.JPG

Leo Lähteenmäki 100pu korkeimmalla korokkeella.

IMG_1107.JPG

Laura Lajusen kisojen ensimmäinen kulta tuli 800 m vapaauinnista.

2.         Kilpailupäivä

Torstaina miesten ja naisten lajit olivat toisin päin. Aamulla nuorten sarjassa saatiin jälleen muutama pistesija. Sonja Pentti ui 100 metrin sekauinnissa uuden ennätyksensä 1:06,20, jolla hän nappasi sijan 4. Uinti riitti myös illan B-finaaliin. Pronssimitali oli erittäin lähellä ja jäi harmittavasti vain 0,14 sekunnin päähän. Miika Pentti puolestaan kauhoi 100 metrin rintauinnissa sijalle 8. niin ikään upealla uudella ennätysajalla 1:04,90.

Illalla altaassa nähtiin jälleen runsaasti Swimmingin värejä ja mitalisade sai jatkoa. Eilisen tapaan kultaa nappasivat Laura (400 metrin vapaauinti) ja Leo (50 metrin perhosuinti). Miesten 200 metrin sekauinnissa nähtiin jännittävä kamppailu mitaleista, jonka päätteeksi Miikka palkittiin hopeamitalilla ja uudelle upealla ennätysajalla 2:01,17. Leo puolestaan otti hopeaa puolta lyhemmällä matkalla kellottaen uuden SE ajan 1:04,83!

Iltaan mahtui myös useita B-finaaliuinteja ja omia ennätyksiä. Esimerkiksi Sonja paransi aamun 100 metrin sekauinnin ennätystään lukemiin 1:05,88 ja Noora Sartela ui 50 metrin perhosuinnin B-finaalin voittoon näytöstyyliin. Oma ennätys parani peräti 0,5 sekuntia ja olisi riittänyt lopputuloksissa jopa viidenteen sijaan! 4*200 metrin vapaauintiviestissä tytöt sijoittuivat sijalle 4 ja saman sijoituksen otti myös Aleksi Kaidesoja vammaisuinnin puolella 50 metrin perhosuinnissa.

Erityismaininta on annettava Teemun 100 metrin rintauinnille, jossa alittui ensimmäistä kertaa minuutin rajapyykki!

Leo ja Laura esittelevät tuoreita kultamitaleja.

3.         Kilpailupäivä

Perjantaina hyvät suoritukset jatkuivat heti aamusta. Nuorten sarjassa Pentin sisaruksista nuorimmainen eli Mia aloitti pistejahdin 50 metrin vapaauinnissa ja kauhoi hienosti sijalle 7. ennätysajallaan 26,52. Heti seuraavassa lajissa isoveli Miika ui ensimmäisen nuorten SM-mitalin 50 metrin rintauinnissa ajalla 29,26 ja aika riitti kolmannelle sijalle. Pisteille ja sijalle 7. ylsi myös Danila Dobrzhanskiy 200 metrin selkäuinnissa, myöskin omalla ennätysajallaan.

Illan finaaleissa jatkui uimareiden hyvä vire. Ensimmäisenä Swimmingin uimareista tulessa olivat Miikka, Antti Viilos ja Tapio Roiko-Jokela 200 metrin vapaauinnissa. Miikka jatkoi huikeita suorituksiaan ja saavutti uran ensimmäisen SM-kultamitalin ja millä ajalla! Miikka kellotti kautta aikojen neljänneksi nopeimman ajan kyseisellä matkalla Suomessa uiden matkan aikaan 1:47,14. Edellä ovat tällä hetkellä vain Antti Kasvio, ryhmäkaveri Severi Allonen ja Jani Sievinen. Antin sijoitus oli lopulta 11. ja Tapion 15.

Leo ja Laura jatkoivat myös vakuuttavia otteitaan ja saalistivat molemmat jälleen kultamitalin. Lauran kulta tuli 1500 metrin vapaauinnista ja Leon 50 metrin rintauinnista omalla ennätyksellä.

Perjantain mitalitiliä kartoitti myös Janne Markkanen, kun 200 metrin selkäuinnista irtosi pronssimitali hyvällä ajalla 2:00,37.

Teemu Vuorela jatkoi hyviä otteita rintauinnissa ja kellotti ennätyksensä 50 metrin rintauinnissa, jolla irtosi neljäs sija. Illan B-finaaleissa uivat myös Nenne Tommiska (100 su), Mia ja Noora (50vu) sekä Severi (50ru).

Miikka Ruohoniemi voittouinnin jälkeen.

Janne Markkanen nappasi 200 metrin selkäuinnista pronssia.

4.         Kilpailupäivä

Lauantaiaamuna ei myöskään jääty ilman pisteitä ja ennätyksiä. 200 metrin selkäuinnissa Mia ui sijalle 5. omalla ennätyksellään 2:17,83 ja Selma Soininen sijalle 7. ajalla 2:23,05. Viimeiselle pistesijalle ylsi myös pojat 4*100 metrin vapaauintiviestissä (Danila Dobrzhanskiy, Elias Päivinen, Leevi Suhonen ja Miika Pentti).

Illalla miesten 4*100 metrin vapaauinnissa tuli jättipotti, kun Teemu, Severi, Janne ja Miikka kauhoivat voittoon ennen Cetusta, joka on pitkään hallinnut viestimatkoja. Kolmanneksi sijoittui HSS.

Leo puolestaan ui jo kisojen neljännen sekä viidennen kultamitalinsa, kun voitto tuli hänen paraatimatkaltaan 50 metrin vapaauinnista uudella SE ajalla sekä 100 metrin rintauinnista.

Mitalien lisäksi nähtiin jälleen useita pistesijoja. 50 metrin vapaauinnissa Miikka löi kätensä päätyyn kuudenneksi nopeimpana ja Severi kauhoi heti vanavedessä kahdeksanneksi. Janne paranteli 100 metrin selkäuinnin ennätystään lukemiin 54,72 ja kovatasoisessa finaalissa tämä riitti sijaan 5. Selma puolestaan vei B-finaalin voiton 200 metrin selkäuinnissa ja Erika ylsi 200 metrin vapaauinnissa sijalle 11.

5.         Kilpailupäivä

Viimeisen kilpailupäivän aamujakso toi tullessaan yhden kultamitalin, kun vasta 13-vuotias ja IKM-finaaleihin valmistautuva Mia Pentti ui upealla ajalla nuorten mestaruuteen 50 metrin selkäuinnissa! Uusi ennätys kirjataan nykyään 29,10. Poikien viestijoukkue ylsi viestissä eilisen tapaan sijalle 8. Sekauintiviestissä Danila ui selkäuintiosuuden, Miika rintauintia, Elias perhosta ja Leevi vapaauinnin.

Tuore NSM-kultamitalisti Mia Pentti.

Illalla mitalitili aukesi heti ensimmäisessä lajissa, kun Leo vei vammaisuinnin puolella 100 metrin vapaauinnin voiton näytöstyyliin hyvällä ajalla 56,44. Tähän perään jatkettiin saman lajin parissa ja Erika otti sijan 8. ja Noora sijan 13. Miesten puolella Miikka Ruohoniemi kellotti ennätyksensä 49,25 ja nappasi jo neljännen henkilökohtaisen mitalinsa. Tällä kertaa mitali oli pronssinen. Vapaauinnin finaaliin tiensä selvittivät myös Severi (6.) ja Antti Viilos (14.).

Laura Lajunen puolestaan kasvatti mitalitiliään hänelle hieman vieraammassa lajissa, 400 metrin sekauinnissa. Uusi ennätysaika 4:45,76 toi hänelle jo kisojen neljännen kultamitalin. Laura hallitsi kaikkia pisimpiä uintimatkoja suvereenisti.

Aamulla 50 metrin selkäuinnissa nuorten SM-kultaa voittanut Mia Pentti kauhoi illalla hurjan ajan 28,97, mikä riitti aikuisten sarjassa peräti 4. sijaan. Myös Nenne Tommiska intoutui hyvään vauhtiin ja alitti 30 sekunnin rajapyykin. Miesten samaisella matkalla käytiin sijoista 2-4 erittäin tasainen kamppailu. Tällä kertaa sadasosat eivät olleet meidän puolellamme, kun Janne Markkanen sijoittui neljänneksi jääden vain 0,01 sekuntia pronssista ja 0,09 sekuntia hopeasta. Vammaisuinnin puolella Leo paranteli jälleen omaa ennätystään ja nappasi samalla pronssia.

Illan kruunasivat 4*100 metrin sekauintiviestit. Miehet nappasivat jo kolmannen viestimitalinsa ja täydensivät värisuoran hopealla upeilla osuusajoilla (Janne 54,49, Miikka 59,48, Teemu 53,40 ja Severi 49,17). Naiset venyivät myös pisteille, tällä kertaa sijalle 7.

Miikka, Severi, Teemu ja Janne täydensivät viestimitalien värisuoran hopealla.

Kilpailuissa nähtiin valtava määrä upeita suorituksia, omia ennätyksiä, venymisiä ja ennen kaikkea iloista ilmettä. Seura onnittelee koko joukkuetta!

Kirjoittanut: Piia Pöyhönen (jos jutussa on virheitä tai puutteita, otathan yhteyttä info@swim.fi!)
Kuvat: Marjoona Teljo/Pia Pärnänen/Piia Pöyhönen